Programma

In Willekeurige Volgorde

PROGRAMMA 2018  IN OPMAAK


.

archief 2017:

  21270907_1945490539057784_4798114455222071687_n

                                PROGRAMMA 2017

15/09/17 Rabozaal

  • ‘GYPSY MEETS JAZZ GUITARS’   Joost Zoeteman – Paulus Schäfer – Wim de Vries – Nick McGuire
  • DUTCH SWING COLLEGE BAND
  • TICO PIERHAGEN & AGUABAJO
  • FAY CLAASSEN, PETER BEETS AND FRIENDS w.o. Hermine Deurloo met ‘Ode aan Toots Thielemans’

MIDDAG 16/09/17 Buitenterrein en botenloodsen Jachthaven Het Anker   JAZZ ROND DE HAVEN: Gratis middagprogramma  met Biggles Big Band, jazz voor en met kids, Swing van Marleen Bijleveld, WILD organ & drums, Muziekschool Amsterdam, DJ-Experience, Workshops, Floating Jazz, diverse Foodtrucks en presentaties van lokale bedrijven

16/09/17 Rabo-zaal
  • BUSQUITO’S (Volvo-zaal)
  • NEW COOL COLLECTIVE FEAT. MARK REILLY (MATT BIANCO) 
  • BRUUT (Volvo-zaal)
  • INCOGNITO

 

‘GYPSY MEETS JAZZ GUITARS’ Paulus Schäfer – Joost Zoeteman – Wim de Vries – Nick McGuire

 Gypsy-Meets-JazzGuitars

De vier musici nemen het publiek mee in de muzikale wereld van de gipsyjazz en swing. De gitaar staat centraal en komt in allerlei kleuren voorbij. Muziek van Django Reinhardt tot Miles Davis. De musici komen allemaal uit verschillende windrichtingen en speelden al over de hele wereld, o.a. op festivals zoals het North Sea Jazz Festival. Gypsy Meets Jazzguitars is een muzikaal avontuur vol swing en zigeunervuur.                                                                                                                                                                                                               

Paulus Schäfer is momenteel een van de meest getalenteerde gypsy Jazz- gitaristen van Nederland. Geboren in een Nederlandse Sinti-gemeenschap leerde hij op een zeer jonge leeftijd gitaar spelen. Enkele highlights in de concertreeks van Paulus Schäfer: Carnegy Hall New York (samen met Stochelo Rosenberg), Django Reinhardt Festival Samois-sur-Seine (FR), Gipsy Festival Anger (FR), International Gipsyfestival (NL), Kaluga Festival (RU), Transform – Trondheim (NO), Djangofollies (BE), Djangoliberchies (BE), Djangofest (USA)

Gitarist Joost Zoeteman staat bekend als jazzgitarist met specialiteit: swing. Hij opende het North Sea Jazz Festival en deelde het podium met internationaal gelouterde musici zoals; Nilson Matta (BR), Roni Ben Hur (USA) en Tchavolo Schmitt (F). Enkele highlights: Hidrelliz Festival Istanbul (TR), Khamoro Praag (CZ)), North Sea Jazz (NL), Djangofollies (B), tournee door Duitsland met “Music of Oscar Peterson”

Met veel virtuositeit en creativiteit weet Wim de Vries de meest ongelofelijke verhalen uit zijn drumstel te toveren. Een virtuoos die laat zien en horen dat een drumstel ook heel zacht en subtiel kan klinken. Niet voor niks is hij een van de gezichten van het bekende drummerk Sonor. Als “Drumsbassador” speelde hij onder andere: Modern Drummer festival in New York, Montreal Drumfest, Drummer Live London en Sydney Drum Festival.

De Britse bassist Nick McGuire is de stabiele factor voor veel orkesten, met zijn sterk gevoel voor timing en gestreken bas solo’s is hij vaak de eerst keuze voor veel artiesten. Hij heeft gespeeld op festivals in de VK, Rusland (met Tim Kliphuis & Paulus Schaefer), Samois-Sur-Seine en nieuw Caledonië met Pigalle 44, België (met Koen de Cauter).


 DUTCH SWING COLLEGE BAND

DUTCH SWING COLLEGE BAND 2017

Europa’s meest swingende jazzband sinds 1945, de Dutch Swing College Band, mag ook dit jaar niet ontbreken op het Loosdrecht JazzFestival, de ‘thuishaven van de jazz’.
In Nederland was jazzmuziek tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verboden. Een aantal jongeren wilden koste wat koste deze muziek behouden. Zij oefenden in het geheim, speelden illegale radio-uitzendingen na en waren vastbesloten om na de oorlog een school voor jazzmuziek op te richten: het Swing College. Op de dag van de bevrijding, 5 mei 1945, had het Orchestra of the Dutch Swing College haar eerste optreden. De leden gaven lezingen, organiseerden jazzbijeenkomsten en gaven les in jazzmuziek. Al snel veranderde de naam in Dutch Swing College Band. In 1960 werd de DSCBand (toonaangevend voor de Nederlandse traditionele jazz) een beroepsorkest, won ontelbare prijzen en speelt tot op heden wereldwijd met succes.


TICO PIERHAGEN & AGUABAJO

Tico Pierhagen

Tico Pierhagen behaalde een bachelordiploma in muziekcompositie aan het Conservatorium te Utrecht. Daarnaast behaalde hij de titel van ‘European Media Master of Arts’ aan de Universiteit van Portsmouth, Engeland (2001) en studeerde al vele jaren piano aan het conservatorium van Rotterdam. In 2008 werkte hij in Colombia aan verschillende filmprojecten, die tot samenwerking leidde met de SOS-kinderdorporganisatie, waarbij een fonds voor kansarme kinderen werd opgericht. Programma’s zoals dit hebben geleid tot onderscheidende opleidingsaanvragen en prestigieuze concerten en masterclasses in heel Colombia en Zuid-Amerika. In 2011 bracht hij zijn eerste album uit, voornamelijk opgenomen in Colombia met bekende Colombiaanse musici. “Tico Pierhagen & Aguabajo” werd zeer goed ontvangen in Colombia en Europa en kreeg veel lof van critici: “Pierhagen blijkt uitstekende vaardigheden en expertise te hebben als pianist en componist, waarvan de Colombiaanse wortels in zijn muziek uitstekend worden opgenomen” – Mattie Poels , Radio 6, Holland. “Uitstekend … het is verrassend, verfrissend en absoluut eigentijds.” volgens Melchior Huurdeman van VPRO’s Vrije Geluiden. De band heeft op bekende podia en festivals over de hele wereld gespeeld, zoals Bimhuis, Concertgebouw en Dias Latinos, Torrarica Hotel (Suriname) en Spokane, Celebrity Theatre (USA). Tico werkt samen met de Amerikaanse jazzartiest Richard Smith, die hem uitnodigde om te werken aan een nieuw project, getiteld ‘Tangos’. Dit unieke partnerschap heeft geleid tot een concert dat een internationale hit an het worden is. Meer dan drie miljoen streams en top-chart activiteit op Jazz-, Indie- en Worldmusic-charts. In 2016 heeft Tico 2 nieuwe albums uitgegeven. “Leven is Bewegen”, een live opname van een duo-concert voor saxofoon en piano. “Encendiendo” bevat 8 nieuwe composities, opgenomen in Colombia met Colombiaanse musici. Een mix van Colombiaanse jazz en folklore muziek. In 2016 ontving Tico de prestigieuze award “Fondo Mixto de Cultura” van het ministerie van Cultuur, Colombia, die zijn belangrijke bijdragen aan kunst en cultuur in Colombia erkende.

line-up
Franklin Ceasar Breeveld -sax
Frans Cornelissen – trombone
Dave Breidenbach – bas
Mark de Jong – drums
Tico Pierhagen – piano


PETER BEETS AND GUESTS

Peter Beets New York Quartet, Chopin Meets The Blues Bimhuis Ams

Peter Beets is een van de meest erkende pianogiganten van onze tijd. Hij oogst wereldwijd lof en bewondering en zijn ster blijft groeien, evenals zijn creativiteit. In uiteenlopende muzikale activiteiten, van begeleider van gastsolisten van the Jazzorchestra of the Concertgebouw tot latin-jazz en zijn veelgeprezen bewerkingen van klassieke composities, blijft altijd onmiskenbaar zijn muzikale handtekening hoorbaar. In zijn prijzenkast staan onder meer een Edison (2010), de Prix Martial Solal (1998) en de Pall Mall Export Swing Award (1988). Beets leverde een flinke hoeveelheid indrukwekkende CD’s af. De meest recente zijn Portrait of Peterson en Chopin meets the Blues Live. Beide kwamen uit op het platenlabel Magic Ball Jazz Records.

Op het Loosdrecht JazzFestival speelt Peter Beets met bijzondere gasten waardoor een mooi afwisselend concert op het programma staat.

line-up
Peter Beets – piano
Fay Claassen – zang
Martijn van Iterson – gitaar
Bert Boeren – trombone
Hermine Deurloo – mondharmonica
Marius Beets – contrabas
Gijs Dijkhuizen – drums

FAY CLAASSEN

Fay Claassen

 

Fay Claassen (1969) sloot haar opleiding als zangeres aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag af met hoge specifieke onderscheidingen. Ondanks dat zij geregeld optrad, lag haar roeping bij het doorgeven van haar kennis. Al snel werd ze daardoor een veelgevraagde docente aan nationale en internationale conservatoria. Intussen maakte ze wel enkele eigen cds en werd ze steeds vaker gevraagd door allerlei ensembles o.a. het Metropole orkest en het Jazz Orkest van het Concertgebouw. Vier jaar geleden werd zij door BOB BROOKMEYER uitgenodigd om acht stukken op te nemen op zijn -bleek nadien- laatste- album ‘STANDARDS’ met zijn New Art Orchestra. Het was een moeilijke keus, maar omdat Fay steeds meer optrad lag de weg voor haar open om de beslissing te nemen om daarmee voorgoed te stoppen met les geven en zich volledig toe te leggen op optredens. Inmiddels had Fay ook al belangrijke prijzen in de wacht gesleept zoals een EDISON AWARD, een GOUDEN PLAAT, de CHET BAKER AWARD, en werd deze cd daarvan in de V.S. onderscheiden met de BEST VOCAL ALBUM OF THE YEAR. In het Amerikaanse SCAT OMNI BOOK met uitgeschreven vocale improvisaties is tussen stukken van Kurt Elling, Ella Fitzergerald, Dee Dee Bridgewater, Mel Tormé en Sarah Vaughan als enige Europese bijdrage de improvisatie op Line for Lyons door Fay Claassen te vinden. Op haar eigen cds waren internationale gasten vereerd om daarvoor als gast te worden uitgenodigd (Kenny Werner, Toots Thielemans, Mike Stern).

Fay legt zich de laatste jaren sterk toe om haar repertoire naar meerdere stijlen uit te breiden zonder daarbij haar zangeigenschappen, maatstaven en geluid aan te tasten. Bijvoorbeeld met het DUTCH SONGBOOK project met de WDR BIG BAND waarin zij afgelopen jaar Nederlands repertoire -voor het eerst voor haar- in de Nederlandse taal zong. Dit jaar won Fay nog de prestigieuze PREIS DER DEUTSCHEN SCHALPLATTENKRITIK met het PETER BEETS TRIO voor de cd LIVE AT THE AMSTERDAM CONCERTGEBOUW.

 

‘A TRIBUTE TO TOOTS THIELEMANS’  DOOR HERMINE DEURLOO

Hermine-by-Merlijn-Doomernik-++-kopie

Gefascineerd door de klank van de chromatische mondharmonica verruilde Hermine Deurloo haar altsaxofoon voor dit kleine instrumentje. En met succes: inmiddels trad ze op met artiesten uiteenlopend van Trijntje Oosterhuis en Mike Boddé tot het Jazz Orkest van het Concertgebouw, het Willem Breuker Kollektief en de Marinierskapel. Deurloo opereert in de jazz, maar laat zich niet begrenzen door een bepaalde stijl. Haar laatste CD maakte ze met Rembrandt Frerichs en onlangs speelde ze met Mike Boddé bij Podium Witteman en was ze te gast bij Pauw. Zelfs als u haar naam nog niet kent, kent u haar geluid. Deurloo geeft in reclames een bekende rookworst net dat beetje extra pit. Op het Loosdrecht JazzFestival 2017 zal zij een eerbetoon brengen aan Toots Thielemans.

Hermine-enToots1

De media:

Bernard Lefèvre – Muziekmozaïk 2013: Hermine Deurloo creëert een rijk en gevarieerd klankbeeld waarbij haar meesterlijk beheersen van de chromatische harmonica prachtig tot zijn recht komt.

Vrij Nederland – Rudie Kagie, nov. 2012:“De wereld mag de diva dankbaar zijn voor haar besluit om de altsax in te wisselen tegen de chromatische mondharmonica. Dit album toont aan dat we met een volwaardig jazzinstrument te maken hebben.”

Nederlands Dagblad, januari 2013: (4 sterren) “De herinnering aan de filmmuziek van Toots Thielemans is nooit helemaal weg, maar de groep rond Deurloo kiest toch voor het experiment. Knap hoe technische hoogstandjes en muzikale ontroering samengaan.

 

 

 


JAZZ IN DE HAVEN MET DIVERSE BANDS W.O. BIGGLES BIG BAND, MARLEEN BIJLEVELD EN WILD ORGAN & DRUMS, MUZIEKSCHOOL AMSTERDAM EN DJ-EXPERIENCE

BIGGLESPHOTOLJFWILD-o&d-1Schermafbeelding 2017-09-01 om 12.56.01


BUSQUITO’S

BUSQUITOS


INCOGNITO

De Londense band Incognito is veel meer dan alleen een band. De visionaire muziek van Jean-Paul “Bluey” Maunick is heel erg belangrijk geweest voor de acid jazz-scene. Als een talentenfabriek heeft Incognito de rode loper uitgerold voor vocale wonderkinderen, zoals Jocelyn Brown en vele andere musici uit de Britse groove-scene. Incognito is een handelsmerk geworden over de hele wereld, vooral live.

Al bijna veertig jaar is Incognito een vaste waarde in de internationale jazzwereld. Als een talentenfabriek heeft zij de rode loper uitgerold voor vocale wonderkinderen, zoals Jocelyn Brown en vele andere musici uit de Britse groove-scene. Incognito is een handelsmerk geworden over de hele wereld, vooral live.  Het debuutalbum ‘Jazz Funk’ verscheen begin jaren ’80 en sindsdien is de Britse band niet meer weg te denken uit disco, jazz en funk scene. Frontman Jean-Paul ‘Bluey’ Maunick is met zijn visionaire muziek de motor achter deze succesvolle formatie. Hij is naast zanger ook gitarist, producer en componist.

In de beginjaren was Incognito vooral bekend in de Britse acid-jazz-scène, maar de hit ‘Always There'(1991) verwierf de band wereldwijde bekendheid. In 1992 scoorde Incognito een top 10-hit met de Stevie Wonder-cover ‘Don’t you worry ‘bout a thing’. Inmiddels heeft Incognito maar liefst 18 albums uitgebracht en nog altijd heeft de stem van Bluey na al die jaren nog niets van zijn glans verloren. Met aanstekelijke energie speelt de band in Loosdrecht een mix van Soul, Jazz, Funk en Fusion.BRUUT

BRUUTLJF

Van Nagasaki tot Vlieland liet BRUUT! de afgelopen jaren mensen zweten, schreeuwen, maar toch vooral dansen. Vuige Hammond sounds, harde grooves en 60’s surf worden versmolten tot een dansbaar geheel. In bijna acht jaar drie albums: BRUUT! (2012), Fire (2013), Mad Pack (2015); en een Edison nominatie.

line up
Maarten Hogenhuis– sax
Folkert Oosterbeek – hammond
Thomas Rolff – double bass
Felix Schlarmann – drumsNEW COOL COLLECTIVE FEAT. MARK REILLY

New Cool Collective feat. Mark Reilly

 

De carrière van het veelbekroonde New Cool Collective, waarin niemand minder dan Benjamin Herman, begon in 1993 met vernieuwing in de instrumentale muziekscene. De indrukwekkende discografie van de groep bevat inmiddels een rijkdom aan verschillende sounds en samenwerkingen. Wát en met wíe het ook speelt, New Cool drukt zijn stempel als een oneindig swingende, virtuoze en dynamische muziekmachine.

In de samenwerking met de Londense Mark Reilly (oprichter en zanger van Matt Bianco) komt hun klassieke mix van soul, jazz en pop samen. Het bekende New Cool Collective geluid aangevuld met de retro pop-jazz van Matt Bianco!


De presentatie van het Loosdrecht JazzFestival 2017 was in handen van radio-presentator Kent Hanson

KentHanson6FM

.