Wetenswaardigheden

Nieuws en achtergronden
05 augustus 2016

Karakter en muzikaal geweten

|
0 Comment
|

Chris Dekker

 Door Pim Fenger | 

Chris Dekker, twintig jaar later

Het Loosdrecht Jazz Concours stamt uit 1958 en eindigde in 1996, precies 20 jaar geleden. Met drummer Chris Dekker( 1932) als voorzitter van de jury en bassist Wiro Mahieu als winnaar.

De prijs werd vernoemd naar de op de Loosdrechtse Plassen tijdens waterskiën omgekomen moderne jazzdrummer Wessel Ilcken. De ambiance van het concours vond vanuit Jachthaven Van Dijk uiteindelijk een plek bij het Loosdrecht Jazz Festival in de Swingboei van Ottenhome.

Burgemeester Gieskens van Loosdrecht, die de prijs uitreikte, memoreerde in zijn toespraak zijn een paar weken tevoren overleden vriend Pim Jacobs, traditiegetrouw presentator van het Loosdrecht festival. En samen met Rita Reijs sluitstuk van de laatste avond.

De gemeente Loosdrecht blies de Wessel Ilckenprijs, als onderdeel van het Loosdrecht Jazz Festival nieuw leven in met als beloning 3000 gulden voor jong talent. Een initiatief dat nu floreert bij het Prinses Christina Jazz Concours voor 12-21 jarigen.

Chris en zijn jury selecteerden uit ingezonden cassettebandjes. Jonge onbekende finalisten voor deze solistenprijs werden begeleid door gevestigd talent. Chris herinnert zich Benjamin Herman en Juraj Stanik als steunpunten voor tweede prijswinnaar Joost van Schaik. Hoog artistiek niveau, maar niet in overeenstemming met de sfeer van lollige swing die de organiserende Swingboei voor ogen had.

Bijgestaan door jury leden Piet Noordijk, Jaques Schols en Eef Albers had voorzitter Chris Dekker de grootste moeite om kwaliteit in de strijd tegen de commercie overeind te houden. Hij herinnert zich hoe hij tegenover Raadslid Simons van zich af moest bijten. Zij kwam op voor zakelijke belangen, hij voor muziek. Zij wilde het concert van de winnaar vroegtijdig afbreken. Chris legde dat bevel manmoedig naast zich neer…

 

Pim Fenger

1 augustus 2016

|

Leave a Reply