Wetenswaardigheden

Nieuws en achtergronden
11 september 2015

Loosdrecht Jazz Concours 1961: winst op Violone

|
2 Comments
|

Door Pim Fenger 

LOOSDRECHT – Cees Hamelink (1940) is de nieuwe voorzitter van het Nederlands Jazz Archief (www.jazzarchief.nl). Hij is emiritus hoogleraar Media en Internationale Communicatie . Zijn faam begon niet in de wetenschap maar in de muziek. Hij won als bassist in het trio Louis van Dijk in 1961 het vierde Loosdrecht Jazz Concours, toen nog in de jachthaven Van Dijk. De ambitieuse Louis van Dijk was ontevreden over zijn tweede plaats in 1960 en de 19-jarige snel rijzende ster wist met Cees Hamelink op bas en Harry ten Siethoff drums in 1961 de overwinning te behalen. Niet de minsten achter zich latend, zoals Carl Schulze en Rein de Graaff. De VARA zond toen nog de finale uit. Tot onsteltenis van het kostersechtpaar Van Dijk zagen ze dat hun zoon op Zondag (!) had opgetreden in een op advies van Cees’ moeder van hem geleend colbert.

Ja, het waren wel tijden waarin Carel Heinsius met Cees Kranenburg ( 1958) Misha Mengelberg ( 1959), Pierre Courbois ( 1960) Louis van Dijk ( 1961) en Ferdinand Povel (1964) met de Loosdrecht eer gingen strijken.

Cees was een leerling van Tony van Hal ( 2e plaats 1960) en had de bas van zijn in geldnood verkerende broer Loek( bassist Residentieorkest) overgenomen. Cees wilde onlangs de bas een beurt laten geven en hoorde dat het een meer dan 200 jaar oud instrument uit Wenen is. En helemaal geen bas maar een Violone van uitzonderlijke waarde. De geschiedenis moet worden herschreven. In het vervolg dus Cees Hamelink ( v) in plaats van (b).

 

Pim Fenger

September 2015

 

|

2 Responses

 1. Cees Kranenburg

  Ik heb samen met Carel Heinsius het Loosdrecht Jazz Concours 1958 gewonnen.
  Ik was toen 15 jaar.
  Heeft u nog een recensie van dat jaar?
  Met een vriendelijke groet,

  Cees Kranenburg

 2. Ab Haverkamp

  Ik heb met gitarist Hans van Leeuwen in 1960 of 1961 als het trio Hans van Leeuwen , met op drums Bert Koster en Ab Haverkamp op contrabas het Loosdrecht jazz festival gewonnen in 1960 of 1961?
  De prijs was een televisie opname die ook is uitgezonden. Zijn er van deze uitzending of mogelijke recensies nog gegevens ?
  Met vriendelijke groet Ab Haverkamp.

Leave a Reply