Dit jaar vindt Loosdrecht JazzFestival alweer voor de zevende keer plaats. Dat wil zeggen; in de nieuwe vorm. Het festival zelf bestaat al sinds 1958. We nemen je graag mee in een ‘stukje geschiedenis’ van het roemruchte jazzfestival onder de rook van Amsterdam.

Van 1958 tot 1970 vond het Loosdrecht Jazz Concours plaats in de oude vorm. Op zes zomerse zondagen stonden in Jachthaven Van Dijk in Loosdrecht grote namen op het podium als Chet Baker, Ben Webster en Kenny Clarke. En ook Misha Mengelberg, Willem Breuker, Louis van Dijk, Han Bennink en Hans Dulfer. Vijf bandjes per avond. Het festival werd georganiseerd door grote namen: naast initiatiefnemer (en volkszanger) Max van Praag hielpen ook Aad Bos en Michiel de Ruyter mee met de organisatie. Zo’n beetje iedereen kende in die tijd ‘Loosdrecht Jazz’. Het festival was trouwens een concours met voorronden en een finale. En uiteraard ook met een prestigieuze prijs. Radio en TV waren er altijd bij.

1971: International Jazz Festival (Loosdrecht)

Het Loosdrecht Jazz Concours was zo’n succes, dat de ambitie groter steeds werd: een internationaal jazzfestival met internationale prijzen. Het Concours groeide uit tot het Loosdrecht International Jazz Festival. En hoewel Loosdrecht een toplocatie was – op fietsafstand van Amsterdam – moest er worden uitgekeken naar een alternatief. Jachthaven Van Dijk had andere plannen voor de verbouwde botenloods. Het festival vertrok uit Loosdrecht, om in 1973 eerst in Laren neer te strijken en in 1980 door te verhuizen naar de Meervaart in Amsterdam. Loosdrecht JazzFestival, in Amsterdam…

Swingboei

Hoewel het Internationale Jazz Festival dus verhuisde naar Amsterdam om daar de jazz in Amsterdam extra energie in te blazen, bleef ook in Loosdrecht de jazzvibe nog steeds kriebelen. In 1982 leidde dit tot Loosdrecht JazzFestival. ‘Loosdrecht swingt weer’ stond te lezen in het Algemeen Dagblad. En ook nu weer trok het festival grote namen aan en werden er prijzen aan verbonden zoals de Max van Praag Award en de Loosdrecht Festival Promotion Prize. De Wessel Ickenprijs, prijs voor meest veelbelovende jazztalent, werd in 1991 uitgereikt aan Benjamin Herman. In 1993 houdt het JazzFestival op.

Vanaf 2014: Loosdrecht JazzFestival

De wederopstanding van de belangrijke (jazz)positie die Loosdrecht innam vanaf 1958, zo werd het nieuwe Loosdrecht JazzFestival ook wel aangekondigd. Thuishaven van de Nederlandse Jazz. Dit is het festival dat dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt bij Jachthaven het Anker.

Meer lezen? Pim Fenger maakte overzicht in veertien anecdotes over de geschiedenis van het Loosdrecht JazzFestival: