Wetenswaardigheden

Nieuws en achtergronden
21 juli 2014
Max van Praag

Max van Praag

Anekdote Loosdrecht JazzFestival, door Pim Fenger

Max van Praag

Aan Max van Praag de eer om Loosdrecht vanaf 1958 tot centrum van jazz te maken. Hij, zanger van het Nederlandse Lied, wilde wel eens wat anders en stuitte op de botenloods Jachthaven Van Dijk waar Tony Schifferstein, Alexander Pola en Rijk de Gooijer een succesvol cabaret hadden. Hij heeft die ambiance overgenomen met periodieke optredens van een vaste groep rondom Pim Jacobs en Rita Reys.

Om jong jazz talent een kans te geven verbond hij aan de vaste optredens een Concours dat volop aandacht kreeg op de TV en als beloning voor de winnaar een opname van Philips/Phonogram. Het Nederlandse lied bleef aan hem kleven . Wie kent niet Over 25 Jaar en Als de Klok van Arnemuiden ? Hem werd voorgelegd dat er in heel Arnemuiden geen ene klok te bekennen valt. Zijn antwoord was zo snel als een jazzmuzikant: daarom zing ik ook ALS de klok.

Overigens, de eerste jazz avond in 1958 verliep niet zonder slag of stoot. Het openingswoord van Max van Praag werd – zoals Michiel de Ruyter noteerde- vrijwel onmogelijk gemaakt door een spontaan gegroeid spreekkoor dat riep: “Max , een liedje!”.

(Op de foto: Max van Praag met Willem Breuker, 1965. Foto Pieter Boersma )

Geef een Reactie