Door Edwin Rutten LOOSDRECHT –
Het Loosdrecht Jazz Festival. Bij het alleen al uitspreken van de naam, gaat een sizzle over mijn rug. “het loosdrecht Jazzfestival”.
De eerste maal 1958. Grote mannen daarachter waren naast initiatiefnemer Max van Praag, Aad Bos en Michiel de Ruyter. In 1971 groeide het Concours uit tot het Loosdrecht International Jazz Festival.
NOS-producer Joop de Roo speelde daarin de hoofdrol. Twee jaar later week de NOS uit naar Singer in Laren. In 1982 herleeft het Loosdrecht Festival in volle glorie in de botenloods “de Swingboei” met een knallend concert van The Skymasters. In 1993 houdt het ook daar op.
Het concours indertijd met kleine relletjes, anarchie, vrijheid, schermutselingen, maar altijd de urge om jazz te maken, nieuw te zijn.
Wat namen uit verleden en heden. Willem Breuker, Louis van Dijk, Harry Pil- ler, Carel Heinsius, Misha Mengelberg, Hans Dolman, Victoria Varekamp , Han Bennink, Maarten van Regteren Altena, Martin van Duynhoven, Gilius van Bergeijk, Arjen Gorter, Rob Hoeke, Hans Dulfer, Theo Loevendie, Martijn van Iterson, Ferdinand Povel en Sjoerd Dijkhuizen, leerling van Ferdinand. Van generatie op generatie. Zo gaat het maar rond. En rond is een cirkel op zijn mooist. Vorig jaar is de draad weer opgepakt: een nieuw Loosdrecht Jazzfestival. Moedige jazzvogels van verschillende pluimage die het festival weer optuigde. Met vrijwilligers en sponsoren. Voor mij zijn in 2015 de highlight en de hoop voor de toekomst die jonge kickers van 12, 14 of 16 jaar, Junior Jazz Unlimited o.l.v. Peter Guidi. The next generation. In die band zitten de klinkende namen van 2035. Zij spelen vóór het avondprogramma begint met aansluitend de All Star Loosdrecht Big Band o.l.v. Gert Jan van den Dolder met namen van heel erg toen en van nu. Met een ode aan Jerry van Rooyen. Een naam om met eerbied uit te spreken. Daaromheen een geweldige line-up, stomend, groovend, swingend en improviserend op deze 19de september 2015. Ik zong op mijn 16de jaar bij het Metropole Orkest Angel eyes en I’ve got the world on a string, niet wetend dat ik nu weer getuige ben van die springlevende jazz. Maar de kunst is de jazz in leven te houden. In het radiolandschap wordt gevochten om de jazz in Nederland blijvend te laten klinken. Eén troost. Jazzmusici zijn het mooiste muzikale onkruid dat er bestaat. Groeit knetterend tussen de stenen en staat altijd weer geurend in volle bloei. Niet stuk te krijgen. Loosdrecht 2015!
Edwin Rutten, presentator Jazz in the morning op radio 6 en Muziekwijzer op radio 4.